Това стана ясно в кулоарите на парламента.  Декларацията ще бъде предложена

...
Това стана ясно в кулоарите на парламента.  Декларацията ще бъде предложена
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ искат ВСС да не бърза с избор на нов главен прокурор

Това стана ясно в коридорите на Народното събрание. 

 

Декларацията ще бъде препоръчана за гласоподаване в пленарна зала още при започване на идната седмица. 

 

“Искаме да отговорим на упованията на обществото да има транспарантен избор на основен прокурор. Важно е индивидът, който ще бъде определен, да е определен с доверие и в границите на закона и в границите на сериозна, огромна конституционна промяна ”, уточни пред публицисти Деница Сачева от ГЕРБ. 

 

Днес стана ясно, че до 10 дни ПП-ДБ ще внесат подготвен план за промени в Конституцията. Подкрепа ще се търси от всички парламентарни групи. Те засягат и статута на основния прокурор като даже се приказва, че може да се отстрани напълно фигурата му.

 

Произнасянето на Конституционния съд също е директно обвързвано с избора на обвинител №1. Магистратите позволиха за разглеждане всъщност настояването, отправено от някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев за оповестяване на противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкара механизъм за следствие на основния прокурор, както и ново болшинство във Висш съдебен съвет за следствието му. С тях бе въведено ново болшинство във Висш съдебен съвет за избор и премахване на основния прокурор - с 13 гласа вместо 17, както до момента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР